İşlevsel Görme Değerlendirmesi ve Eğitimi
İşlevsel Görme Değerlendirmesinde Uygulanan Testler
İşlevsel görme değerlendirmesi, sahip olunan görme kalıntısının ne kadar kullanılabildiğini, görme eğitimi ile gelişime ne kadar açık olduğunu, görme biçimini ve bireyin bunu kullanmaya ne denli yatkın olduğunu, görmenin bilişsel ve bedensel becerileri ile mevcut ilişkisine dair yapılan ayrıntılı eğitsel bir değerlendirmedir. Tıbben aynı oranda görme kalıntısına sahip bireylerin birbirlerinden oldukça farklı düzeylerde görmeyi kullanabilme performansına sahip olmaları doğaldır. Bedensel, bilişsel ve kişiliğe bağlı birçok faktör görme performansını doğrudan etkiler. Eğitsel görme değerlendirmesi, doğru eğitim planı yapılabilmesi için bireyin bütün gelişim alanlarını ilişkilendirerek ihtiyaçlar üzerine analitik çıkarımlar yapmayı gerektiren, herbiri farklı gelişim alanlarında uzmanlaşmış bir değerlendirme ekibi ile uygulanır.
- Işık algısı testi
- Bedensel-kinestetik test
- Özel hazırlanmış ve uyarlanmış renk ve şekil testleri
- Odaklanma ve izleme testleri
- Derinlik algılama testleri
- Yakın ve uzak görme testleri
- Görme alanı testleri
İşlevsel Görme Değerlendirmesi Sonucunda Eğitim Programı ve Hedefleri Belirleme
- Çocuğun bireysel özellikleri göz önünde bulundurularak akademik, sosyal ve bedensel alanlarda hedefler belirlenir ve çalışma planı yapılır.
- Planlanan eğitim süreci, çocuğun tüm gelişim alanlarına hizmet eden bir eğitim programıdır. Program, multidisipliner yaklaşımlarla, uzman kişiler tarafından sürdürülen sistemli bir uygulamadır.
- Özellikle 0-2 yaşta aile, eğitime bire bir dâhil edilir. Çocuk için planlanan eğitim programı eş zamanlı olarak aile ile birlikte yürütülür.
- Çocuktaki gelişmeler ölçü araçları ile takip edilerek, periyodik aralıklarla değerlendirmeler yapılır. Gelişmeler kayıt altına alınır. Aynı aralıklarla aile ile paylaşılır. Olumlu gelişmeler aileye mutlaka aktarılıp onların motivasyonu sağlanır.
- Erken yaştan itibaren çocuğun göz kaslarını çalıştırmaya yönelik yapılan çalışmalar, çocuğun ilgisini çekecek etkinliklerle eğlenceli hale getirilir. Farklı yöntemler kullanılarak süreç zevkli ve istekli hale getirilir.
- Bedensel olarak hızlı bir büyüme gösteren çocuk, bedeni ve algılarıyla koordinasyon içerisinde hareket edebilmelidir. Görme sınırlılığı olan çocuklarımızda estetik hareket ve koordinasyonun sağlanması için kinestetik spor egzersizlerine yer verilir.
- Çocukların işlevsel görme fonksiyonlarını ön plana çıkararak, günlük yaşam aktivitelerinin hepsini görme duyusunu kullanarak yapması sağlanır.
- Ailenin aşırı koruyucu davranışlardan uzaklaşmasını sağlamak, onları işlevsel görme becerileri konusunda uyarmak, güven kazandırarak motivasyonlarını arttırmak da rehabilitasyon sürecinin önemli bir parçasıdır.