Az Gören Bir Çocuğun Hayatını Kolaylaştırabilirsiniz
Az Gören Bir Çocuğun Hayatını Kolaylaştırabilirsiniz
Az Gören çocukların hayatlarını kolaylaştırmak için çocukların ihtiyaçlarına yönelik teknolojik cihaz desteği sağlayabilirsiniz;
Az görme körlük gibi değildir, körlüğün aksine az gören bireyler görsel bilgiye ulaşabilir, görsel bilgiyi öğrenme amaçlı ve günlük yaşam becerilerine bir çok kolaylık sağlaycak şekilde kullanbilirler. Görsel bilgiye ulaşma her az gören birey için farklı şekilde gerçekleşir, mesafeden ışığa, nesne büyüklüğünden hareketliliğe kadar bir çok etmen bu durumu değiştirebilir.
Az gören bireylerin görme kabiliyetlerini destekleme ve kolaylaştırma amaçlı bir çok cihaz bulunmaktadır ve kişinin sahip olduğu görme biçimine göre düzenlemeler gerektirir. Gözlükler, el büyüteçleri ve dijital büyüteçler; uzak ve yakın görmeyi kolaylaştırıcı kamera sistemleri vb… okuma, yazma, bağımsız hareket ve TV seyretmeye kadar bir çok kolaylığı az gören bireylere sağlayan bu cihazların bir çoğu yurtdışından getirtilmektedir ve bir çok ailenin alım gücünün üzerindedir.
Az gören bir bireyin hayatını daha kolay hale getirebilecek bu cihazları temin edebilir ve ihtiyaç sahipleri ile buluşturabilir, bir çocuğun engelini küçük bir dokunuşla ortadan kaldırabilirsiniz.
Vereceğiniz Destekle Bir ‘Engeli’ Hayat Boyu Kaldırabilirsiniz
Vereceğiniz Destekle Bir ‘Engeli’ Hayat Boyu Kaldırabilirsiniz
İşlevsel görme eğitimi için “az gören” öğrencilerin eğitim giderlerine katkıda bulanabilirsiniz;
İşlevsel görme eğitimi , “az gören” eğitim uzmanları tarafından yapılandırılmış ortamlarda özel geliştirilmiş materyallerle sürdürülür. Bu materyaller her öğrencinin belirlenmiş performansına, öğrencinin görme biçimine göre “az gören eğitim uzmanı” tarafından düzenlenir.
Öğrenci için geliştirilmiş işlevsel görme eğitim planı düzenli aralıklarla ve bütün yaşamını kapsayacak şekilde uygulanır. Uygulamanın öğrencinin bütün yaşam alanlarında devam etmesi ve sürekliliği için aile eğitimleri yapılır.
İşlevsel görme eğitimlerinin ülkemizde yeterince bilinmemesi, bu eğitimlerin sınırlı sayıda merkezlerde verilmesi ve eğitimlerde kullanılan materyallerin oldukça yüksek maliyetli olması, “az gören” çocukların ailelerinin bu eğitimlere ulaşımını zorlaştırmaktadır. Derneğimiz sürdürdüğü farkındalık çalışmaları ve projeleri ile eğitimlerin yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlarken, “az gören” çocukların eğitimlerinin devamlılığı için sizlerin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bizler aracılığı ile ulaşabileceğiniz “az gören” çocuklarının ailelerine eğitimlerin devamlılığı için destek olabilirsiniz.
Vereceğiniz destekle bir “engeli” hayat boyu ortadan kaldırabilirsiniz.
Farkındalığınız Az Gören Bir Çocuğun Aydınlıkta mı Yoksa Karanlıkta mı Yaşayacağını Belirleyebilir
Farkındalığınız Az Gören Bir Çocuğun Aydınlıkta mı Yoksa Karanlıkta mı Yaşayacağını Belirleyebilir
Çevrenizde bulunan “görme engelli” bireylerin görme kalıntısı olduğuna dair gözlemleriniz var ise…
Ülkemizde kör tanısı olmasına karşın “az gören” olan bireylerin sayısı genel sayının % 85’ine tekabül eder. Yanlış yönlendirme,eğitim ve uygulamalar sonucunda ise az gören birey var olan görme kapasitesini kaybederek ışıktan mahrum kalır. Bu yüzden tanılama ve yönlendirme “az gören” bireylerin yaşamları için fazlasıyla önemli bir yer tutmaktadır. Sizlerin farkındalığı az gören bir çocuğun aydınlıkta mı yoksa karanlıkta mı yaşayacağına çoğu zaman etki edebilir.
Bireyin;
- ışığa tepki verdiğini,
- bir nesneyi gözüyle takip ettiğini,
- nesnelere yüzünü yaklaştırarak baktığını,
- kendi söylemiyle, “az da olsa görebiliyorum” cümlesini duyduğunuzda mutlaka derneğimizle iletişime geçin.
Ya da;
Yeni doğan bebeklerde gözün fiziksel yapısındaki farklılıklar, görsel uyaranlara tepkisizlik, ebeveynle göz kontağı kurmama, çevre ile iletişimini daha çok dokunma ve işitme yoluyla kurma gibi davranışlar, görme yetersizliğine işaret edebilir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda gözlenen bazı davranışlar da görme yetersizliği belirtileri olabilir. Örneğin, gözlerini kısarak bakma, tv’yi çok yakın seyretme, gözlerini ovma veya kırpma, cisimleri yüzüne yaklaştırarak bakma, geceleyin veya hafif karanlıkta düşme, işaret ettiğiniz cisimleri görememe ve eşyalara çarpma gibi.
Bu davranışlardan bazılarını çocuğunuzda / çocuklarda gözlemliyorsanız;
Hemen bizlerle iletişime geçin!