Türkiye’de az gören engellilerin ve ailelerinin hayatını değiştirme amacıyla 0-6 yaş aralığındaki çocuklara yönelik, “erken müdahale eğitimi” üzerine kurulu Avea Günışığı Projesi, Engelsiz Bilişim Özel Sektör Ödülü’ne layık görüldü. Proje, “az gören” olarak tarif edilen, sadece yüzde 1 ila 10 oranları arasında görme kalıntısına sahip olan ve tıbben “görme engelli ya da kör” kabul edilen çocuklara “görmeyi” öğretiyor.
Engelsiz Yaşama Derneği (Ey-Der) ve Turan Delimehmetoğlu koordinatörlüğünde geliştirilen, Avea’nın desteğiyle hayata geçirilen Günışığı Projesi, Celal Bayar Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından düzenlenen Engelsiz Bilişim Ödülleri’nde, “Engelsiz Bilişim Özel Sektör” ödülüne layık görüldü.
“Projeyi hiç düşünmeden destekledik”
Günışığı Projesi sayesinde, yüzde 1 ila yüzde 10 gibi çok az oranlarda görme kalıntısına sahip çocuklara görmeyi öğretebilmenin değerinin hiçbir şeyle ölçülemeyeceği ifade eden Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir, “Proje bize ilk geldiğinde hiç düşünmeden destekleme kararı aldık. Yüzde 1 bile olsa görme kalıntısına sahip bu çocuklarımızın hayata eşit koşullarda devam etmelerini sağlayabilmeyi çok önemsedik. Projemiz kapsamında, ailelerinin kolunda okula gelen çocuklarımızın, aldıkları eğitim sonrasında okullarına kendi başlarına gidip gelebildiklerini, bisiklete binip paten kaydıklarını görebilmek bizim için en büyük ödül oldu. Bu değişime destek ve şahit olmanın bizim için değeri çok büyük” dedi.
7 aylık eğitim sonucunda paten bile kayabiliyorlar…
Avea’nın desteğiyle hayata geçirilen Günışığı Projesi, yüzde 1 ila 10 oranında görme kalıntısına sahip olan çocuklara erken müdahale eğitimiyle “görmeyi” öğreterek, çocukların ve ailelerinin hayatlarını değiştiriyor. Proje kapsamında erken müdahale eğitimi alan çocuklar, aldıkları bu eğitim sonrasında beyaz bastona ihtiyaç duymadan yürüyebiliyor, paten kayabiliyor, bisiklete biniyor, toplu taşıma araçlarını kimseye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor, resim yapabiliyor, eğitim hayatlarına normal alfabe ile devam edebiliyorlar.
Günışığı Projesi, görme yetisi yüzde 10’un altında olan çocukların sahip oldukları görme kalıntısını fonksiyonel olarak kullanmalarını sağlayacak, 7 aylık özel bir eğitim programından oluşuyor. Böylece çocukların toplumsal hayata ve normal eğitim sürecine uyumunun sağlanması ve yaşamlarını bağımsız, kimseye ihtiyaç duymayan bir birey gibi sürdürmesi sağlanıyor.
Yorum Gönder
Bu gönderiye dair yorumda mı bulunmak istiyorsunuz?Aşağıdaki formu doldurarak yorumunuzu paylaşabilirsiniz, teşekkür ederiz!